Tips from a Dutch Gold Medalist & doctor

Humans of Humanity

Humans of Humanity is a project I started a couple of months back. Sometimes in life we meet people who have made remarkable journeys from where they have started. This project highlights the refreshing lives and achievements of the simple people in our orbit. Today’s interview is with Tom Wiggers. I met dr. Wiggers, as a medical student, during my final clinical placement before graduation. Currently, he is training to be a sports physician at OLVG Hospital in Amsterdam.

I have 2 Lives

I dedicate this article to my students, who have so many youthful years ahead of them. Wait “I” have students? So I actually have two lives. I am a doctor by day and I am an entrepreneur in the evening/nights/weekends. I organize BMAT (Biomedical Admission Test) preparation courses in the Netherlands. The BMAT is an exam that Dutch, English, Spanish and Singaporean Students have to take in order to study certain subjects at certain universities. For example, to study Medicine or Biomedical Sciences at Leiden University, you have to get a good score in the BMAT exam.

Invest in the society that continues to invest in you

Today I’m a doctor, but to get here I have worked hard AND so many people have invested their time and energy in me. I love my profession, I love the cardiology field and I am grateful to my colleagues at HMC Westeinde and HMC Bronovo who are continuously helping me to become a better version of myself, to be the best doctor that I could possibly be. All-in-all, this startup gives me the chance to invest in the society that continues to invest in me. And of course, I want to do more than just give courses. I think it is also important to plant great ideas in the minds of simple students so that they go on to lead meaningful lives. So that at the moment their life is about to end, they can say that they have been beneficial to mankind at large. Hence, with this line of thinking, I present to you our next intriguing character. Dearest students, I feel you can learn so much from him and his wise intellect. I asked him all sorts of questions. Feel free to grab his ideas and to implement them in your own life! Enjoy the read!

Who are you? How old are you? Where were you born? Which high school did you go to?

Tom Wiggers, 30, geboren in Eindhoven. Middelbare scholen: eerste en tweede klas Praedinius Gymnasium in Groningen en 3e t/m 6e klas Murmellius Gymnasium in Alkmaar.

You are a professional runner. How did that career/passion start? What awards have you won?

Dat ben ik inderdaad geweest tot afgelopen zomer, toen ik op de Europese Kampioenschappen (EK) mijn laatste wedstrijd liep. Ik ben een aantal keer Nederlands kampioen geworden en heb deelgenomen aan 9 Europese Kampioenschappen. Ik ben lid geworden van een atletiekvereniging op mijn 14e. Tot die tijd was ik een fanatieke voetballer, maar ik wilde iets anders. En bij een hardlooptest op school bleek dat ik talent had. Toen ik voor het hardlopen ging trainen, maakte ik snel progressie en ik vond het ook gewoon ook erg leuk!

Not everyone makes it to the top. What did you do to get there?

Uiteraard ben ik gezegend met een flinke dosis talent; anders kan je niet de tijden lopen die ik heb gelopen. Maar belangrijk is dat ik het begrip ‘talent’ breder zie dan alleen fysieke aanleg. Het is ook het vermogen om hard en gefocust te werken, veel training aan te kunnen, met stress en druk om te kunnen gaan en de juiste keuzes te durven maken. Het is moeilijk om precies te zeggen wat mij goed maakte als hardloper, maar ik denk dat ik altijd heel bewust bezig ben geweest met mijn ontwikkeling als topsporter. Altijd analyserend en kritisch. Altijd leren van fouten. Ik denk dat mede door deze instelling mijn topsportcarrière iets is geworden waaraan ik mijn leven plezier en profijt van zal hebben. Ook omdat ik me er dus als mens enorm van heb ontwikkeld. Ik ben ervan overtuigd dat het doen aan topsport een unieke manier van persoonlijke ontwikkeling is.

What was your week like when training to be an athlete?

De laatste jaren trainde ik zo’n 11x: 10 looptrainingen en 1 krachtraining. Totaal liep ik zo’n 140-170 km per week. Dus je kan je voorstellen dat daar veel tijd in ging zitten! In de middag sliep ik dan meestal 1-1,5 uur, want goed herstellen is essentieel als topsporter.

What sacrifices have you made as an athlete?

Eigenlijk vind ik opofferingen een te groot woord. Zo heeft het voor mij nooit gevoeld. Ik ben juist heel dankbaar dat ik aan topsport heb kunnen doen. Ik heb dus nooit het echte ‘studentenleven’ geleid, met bijvoorbeeld veel uitgaan, maar ik ben daar ook gewoon niet zo het type voor.

What have you learned in general from being an athlete? What life lessons has it taught you?

Heb je even? Hierover zou ik uren kunnen praten! Hierboven heb ik er al enkele genoemd. Een van de belangrijkste is wel dat ik heb geleerd om kritisch naar mijzelf te kijken en een goede analyse te maken. Bij deze analyse kunnen andere je natuurlijk ook helpen; verzamel dus goede mensen om je heen. Maar uiteindelijk zorg je zelf voor je succes of falen. Dat vraagt soms om moeilijke keuzen, die je dan wel moet durven te maken.

Ook denk ik dat topsport mij heeft geleerd hoe belangrijk optimisme is. Als topsporter kom je genoeg (grote en kleine) tegenslagen tegen en daarmee moet je kunnen omgaan. Als het even tegenzat, dan ging ik altijd weer terug naar de basis: gewoon plezier hebben in het sporten. En dankbaar zijn voor de talenten die mij zijn gegeven en de omgeving die het mogelijk maakte om die te ontwikkelen. Als je teruggaat naar de basis, die zie je vaak in dat die tegenslag niet zo groot is als die soms lijkt. Bovendien maakt optimisme en vrolijkheid je een leuke persoon voor je omgeving!

You are not a professional runner anymore, how are you spending your free time now?

Klopt, maar ik loop nog steeds regelmatig hard natuurlijk. Ik blijf een liefhebber. Verder heb ik nu meer tijd voor vrienden. En ik steek, ook in mijn vrije tijd, veel tijd in mijn ontwikkeling als dokter. Dat vind ik namelijk ook gewoon erg leuk.

What are the two best books you have read in the last 6 months? Why were they so awesome/inspiring?

Ik heb The sports gene gelezen van David Epstein. Het gaat over wat een topsporter een topsporter maakt; is dit genetisch of is de omgeving belangrijker? Maar eigenlijk is het nog breder: wat maakt dat iemand ergens in kan excelleren? Ik ben er geïnteresseerd in dit vraagstuk: wat maakt een manager een topmanager of een politicus een president? Bovendien vind ik mensen die excelleren inspirerend; ook omdat excelleren nooit zonder passie kan.

Ik zou nog wel een boek kunnen noemen, maar eigenlijk zou ik willen adviseren om de krant (een kwaliteitskrant) te lezen. Vooral in het weekend doe ik dat uitgebreid. Dan staan er vaak uitgebreide verhalen en interviews in. Dan lees ik juist over onderwerpen die wat verder van mij af staan, zoals economie, politiek of buitenlandse conflicten. Ik denk dat het goed is om een brede interesse te hebben. Het is ten eerste heel leerzaam en ten tweede zet het zaken in perspectief. Regelmatig krijg ik ideeën voor mijn eigen werkzaamheden als ik de krant over een totaal ander onderwerp lees.

What is the most exciting thing you did this year? What is the most memorable memory of 2016 for you? Why was this so special?

Mijn laatste wedstrijd als topsporter was erg bijzonder. Na de finish was ik zelfs een beetje emotioneel, wat ik totaal niet had verwacht. Maar ineens schoten al die fantastische jaren als topsporter door mij heen en besefte ik dat het klaar was.

What is the most beautiful place you have visited?

Ik heb er niet 1 die er bovenuit steekt. Maar Kenia vind ik erg bijzonder. Mooie natuur, vriendelijke mensen en ‘back to basic’ qua leefomstandigheden, wat mij erg aanspreekt. Maar ik houd er juist van om nieuwe plekken te bezoeken; zo was ik pas enkele dagen in Sevilla, wat een erg mooie stad is!

You regularly promote healthy eating and living. Do you have a recipe that you would like to share with our readers? Dinner/dessert/snack anything!

Haha, eigenlijk niet echt. Ik eet vrij ‘basic’ met veel groenten en fruit. Een echte keukenprins ben ik niet.

Do you have any habits that you follow daily/monthly? What are they?

Belangrijke gewoonten zijn dat ik goed voor mijzelf zorg: dus sporten, gezond eten en voldoende slapen. Want als ik dat doe, dan heb ik de energie om mijn doelen in het leven te verwezenlijken.

What motivates you? What keeps that motivation going?

Moeilijke vraag. Maar de basis voor de dingen die je doet moet in mijn ogen altijd passie zijn. Wat vind jij nou écht leuk om te doe; waarvan word jij nou écht enthousiast? Het is heel mooi als je dat weet te vinden in je leven. En wat dat betreft heb ik het geluk gehad dat ik al vroeg in mijn leven mijn twee passies vond: geneeskunde en sport. Op die gebieden wil ik mij verder ontwikkelen en dat motiveert enorm. Er liggen zoveel kansen en mogelijkheden op die gebieden, dat dat mij enorm motiveert om er veel energie in te steken.

Maar de basis is dus passie. Zorg dat je die vindt in je leven; dan komt het goed. Als mensen over hun passie praten (wat dat dan ook is), is het ook altijd leuk om naar hen te luisteren. Omdat zij heel dicht bij zichzelf staan en dus ‘echt’ zijn.

How can we develop discipline in life when our mind is like a monkey?

Dat ligt enigszins in het verlengde van het vorige antwoord. Als jij weet wat je passie is; waarom zou je daar dan geen energie in steken? Want wat is er dan leuker dan je passie? Dus passie is de basis. Daarnaast kan het helpen om een planning te maken. Ik plan gewoon standaard enkele uren per week waarin ik werk aan projecten die nu niet onder mijn werk vallen. Die tijd plan ik dus geen andere dingen.

A lot of us have issues with time-management. How can we improve this? How can we get all the things we wish to get done in a day, done? What algorithm do you use for prioritizing activities?

Nou daar heb ik geen algoritme voor, maar de juiste prioriteiten stellen is wel het belangrijkste. En keuzes maken. Je kan nou eenmaal niet alles in het leven. Als topsporter heb ik geleerd om keuzes te maken en dat doe ik nu ook nog steeds. Laat

je leven niet managen door anderen of externe factoren, maar doe het zelf. Bijvoorbeeld: zet je telefoon uit als je gefocust wilt werken; simpel zat.

Ik kan dus ook slecht tegen mensen die én een mooie carrière, én een gezin, én mooie vakanties en ook nog naar verjaardagen willen. Dat kan dus gewoon niet. Keuzes maken!

What’s your next step in your life? Do you have any life goals that you still want to achieve?

Ja, genoeg! Op het gebied van geneeskunde, preventie (gezonde leefstijl) is nog zo ongelooflijk veel te doen! En ik moet mij als arts natuurlijk ook nog heel erg ontwikkelen. Hiervoor heb ik doelen opgesteld. Daardoor kan ik mij gemakkelijk afvragen: past deze activiteit bij het bereiken van mijn doelstellingen? Hierdoor kan ik makkelijk afwegen wat ik wel en niet doe (of wat minder prioriteit krijgt). Er komt in 2017 zeker nog een mooi project aan dat al een tijdje in mijn hoofd zit; wat dit jaar echt van de grond moet komen.

Do you have any tips to our prospective medical students who will be applying to university to study medicine in 2017? How should they prepare for exams? Do you know any effective learning methods?

Maak een goede planning. Door dat te doen kan je mogelijke problemen eerder signaleren en dus in een vroeg stadium oplossen. Wat betreft studeren is een planning ook erg belangrijk. Geef het de prioriteit die het nodig heeft. Vaak wordt gedacht dat het mij allemaal ‘aan komt waaien’, maar ik heb altijd hard gestudeerd om mijn tentamens te halen. Maar IK had besloten dat ik een goede dokter wilde worden, dus moet IK er ook hard voor studeren. Dan maakt het dus niet uit hoe anderen het doen. Als ik een matige dokter wil worden en minder wil studeren, ook goed! Maar zorg er dus voor dat je gedrag past bij je (door jezelf geformuleerde!), doelstellingen.

Anything else you wish to share? Do you have any advice to our students applying to universities to pursue their dream subjects?

Werk hard, leer van je fouten en verzamel goede mensen om je heen. En geniet van waar je mee bezig bent, wat dat ook is.