BMAT Alumni students: what are they doing now?

We Interviewed Tom Van Ravens, a BMAT course Alumni who has gone on to achieve some of the ideas we planted in his little brain. One of the many things we advise all our students is to become an active member of LIMSC (Leiden International Medical Students’ Conference). Tom proved us his extraordinary capabilities by getting selected to be part of the LIMSC Organising Committee, a high-calibre team of excellent students.

1.Who are you? Where are you from? What school did you go to? How did you do at School? Did you face any difficulties? How did you overcome them?

Ik ben Tom van Ravens, een tweedejaars Geneeskunde student uit Nederland. Hiervoor zat ik op het ISW Hoogeland te Naaldwijk en ik zou mezelf eigenlijk beschrijven als een leergierige maar toch ook stiekem een luie leerling toen de tijd. Ik kwam het vwo door met een luie 6,9 gemiddeld. Tijdens de aanmelding van Geneeskunde heb ik zeker wel moeite en onzekerheid gekend, misschien wel voor het eerst. Je hebt het idee dat de beste studenten van Nederland alleen gek genoeg zijn om zich hiervoor aan te melden en daarnaast hebben ze er waarschijnlijk nog harder dan ik voor gewerkt ook. Toch ben ik de BMAT en ook de tweede ronde in gegaan met alle zelfvertrouwen, en waarom? Omdat motivatie, zelfvertrouwen, goeie voorbereiding, focus en misschien een klein beetje geluk de belangrijkste factoren zijn tijdens zulke momenten. Use it or lose it and you must fight or you’ll lose… Pak elke kans met 2 handen aan, nee heb je en ja kan je krijgen.

  1. What inspired you to study medicine? What tips would like to give to students applying to study medicine?

Geneeskunde is een prachtig vak. Het menselijk lichaam is ongelofelijk complex en er zijn nog zo veel dingen die we nog moeten ontdekken of verbeteren. De oncologie sprak mij het meeste aan. Er overlijden tegenwoordig zoveel mensen om je heen aan kanker en het lijkt wel alsof we daar machteloos tegen zijn. Dit vind ik juist de uitdaging, om te zorgen dat we de strijd gaan winnen en we nooit meer machteloos zullen staan tegen deze sterk groeiende ziekte.

Maar ik zeg er meteen bij, het is wel een vak dat echt bij je moet passen en je moet het echt willen. Je moet minimaal 6 jaar lang ontzettend veel leren en het waarschijnlijk de meeste uren moeten studeren van al je vrienden. Toch is het allemaal de moeite waard als je het graag wil. Je doet wat je leuk vindt namelijk en dat voelt belonend.

Als je Geneeskunde wil gaan doen, werk hard en bereid je goed voor op het vwo. Kies welke universiteit je het beste schikt qua opleiding maar ook qua selectie.

  1. What is it like studying medicine at Leiden University? Would you recommend it? What activities do you do besides studying?

Geneeskunde student zijn in Leiden is geweldig. Niet alleen is Leiden de perfecte studentenstad, je loopt ook direct tussen de patiënten. Ik vind de diversiteit aan mogelijkheden die je hebt naast je studie in het LUMC en Leiden op zich een echte aanrader. Ook krijg je de stof toegereikt via colleges (online terug te kijken!!), interessante (snijzaal)practica maar ook online opdrachten. Ik zou daarom Geneeskunde in Leiden van harte aan iedereen aanbevelen.

Zelf doe ik veel naast me studie. Ik ben iemand die graag met meer dingen bezig is. Ik doe twee commissies. Sjacie is een kleine, eerstejaars Commissie van L.M.D. Forestus waar ik praeses ben. Maar ik ben ook Secretary van het LIMSC. Als je je al erg verdiept heb in Leiden en Geneeskunde zal je dit vast wel zijn tegen gekomen, althans ik was dat toen wel. LIMSC is een groot internationaal studenten congres in het teken van onderzoek dat om het jaar in Leiden is. Ik ben daar dus deel van de Organising Committee van LIMSC 2017.

Daarnaast ben ik ook bezig met onderzoek. Ik ben op dit moment een deel van het IGS-team. Image Guided Surgery, een techniek waardoor je bij het opereren van tumoren en metastasen hopelijk deze maligne weefsels duidelijker gaat zien met behulp van fluorescerende stoffen. Hier werk ik dus vrijwillig in het lab en ik hoop deel te zijn van een erg veel belovend onderzoek.

  1. How did you get selected to be on the organising committee of LIMSC? What was the application process? Why did you apply? What is your function/role exactly? What have you been doing for LIMSC so far? Would you recommend LIMSC for prospective students – why?

LIMSC is de grootste commissie van de geneeskunde studie vereniging M.F.L.S. Het is een zeer mooi project waar je met veel geld een congres op gaat zetten. Veel verantwoordelijkheden dus en iedereen heeft verwachtingen. Om deel te worden van LIMSC OC moet je erg toegewijd zijn. Het is hard werken en, in de laatste maanden naar het congres toe, bijna niet te combineren met je studie en sociale leven.

Als je je aanmeldt voor LIMSC moet je een sollicitatiebrief en CV inleveren. Daarna als je voor een gesprek wordt uitgenodigd zal je anderhalf uur sollicitatiegesprek hebben. Gelukkig zijn het gewoon studenten die je interviewen, volgende OC zal dan ook door ons gekozen worden.

Mijn rol als Secretary is vooral het overzicht bewaren en vooral zorgen dat de registraties goed verlopen. Er komen ongeveer 800 mensen op dit congres die zich allemaal aanmelden van allerlei landen waar soms ook VISA voor nodig is. Ook heb je actives die graag hun onderzoek willen presenteren, die moeten worden beoordeeld, en je hebt passives and invitees die willen komen kijken.

Iedereen die geïnteresseerd is (bio)medisch onderzoek en graag met buitenlandse studenten aan de praat gaat moet komen naar LIMSC. Het zal van 15 tot 19 maart zijn in 2017. Ook als je de kans krijgt en je denkt het aan te kunnen, moet je je aanmelden voor LIMSC OC. Ik heb me ook niet laten tegenhouden omdat ik eerstejaars was. Je bent geschikt of niet, voor de rest is ervaring een pre.

  1. If you had to select a student to be on the organising committee next year – what characteristics would you look for in them? 

Er zijn zoveel vaardigheden die een enorme pre zijn om te hebben tijdens de selectie. Organiserend en ondernemend vermogen, sociaal vermogen, maar ook zijn Engels taalbeheersing en professionaliteitsgevoel erg belangrijke factoren. Wij zijn een van de eerste OC’s die volledig in elke vergadering Engels is. Dit komt ook omdat wij iemand hebben die weinig Nederlands spreekt, maar daarnaast is bij LIMSC Engels nou eenmaal de voertaal. Ik persoonlijk zoek naar iemand die het erg graag wil. Ook vind ik het belangrijk dat er al wat ervaring inzit qua organiserend vermogen, dit omdat je straks toch heel veel geld in handen krijgt om een congres op te zetten. Je moet ook verantwoordelijkheidsgevoel hebben en professioneel overkomen. Daarnaast checken we ook klein beetje of je het naast de studie wel aankan, daarom is het ook zo lastig om eerstejaars aan te nemen als je in oktober geïnterviewd wordt. Als laatste vinden we originaliteit en problem-solving erg leuke en goede pre’s om te hebben. Maar als je graag in het nieuwe LIMSC OC wil, laat je vooral niet tegenhouden als je je niet in een van deze woorden kan vinden. Wij wegen alle pro’s and con’s en kijken ook wat een team zou zijn die goed gaat samenwerken. Want uiteindelijk zet je dit met een team op, en niet in je eentje.

  1. Any final words of wisdom you wish to share with us?

Laat je niet tegenhouden omdat je eerstejaars bent en alles nieuw is. Natuurlijk is een nieuwe studie spannend, maar je hebt allerlei mogelijkheden. Werk hard en doe wat je leuk vindt. Vind je het leuk om je volledig in een studentenvereniging of een sport te gooien, is ook prima. Het is je studententijd en je moet genieten. Sommigen vinden het heerlijk om alleen de studie te hebben en voor de rest alle tijd vrij te besteden. Ik vind het leuk om hard te werken in commissies en onderzoek, ieder zijn ding. Maar vergeet nooit af en toe lekker niks te doen en veel met vrienden af te spreken. Je bent maar 1x student!

One Love, BMAT Holland Team (www.facebook.com/bmatleiden)
Tweet us via: https://twitter.com/BMATHolland

 What do you think is an important characteristic of a medical student? Perhaps you did the BMAT exam too – do you have any tried-and-tested tips that you would like to share with the world?